Aan zee met de hond

Als hondeneigenaar is het niet altijd even duidelijk of jouw trouwe viervoeter nu wel of niet mag loslopen op het strand. De reglementen verschillen dan nog eens van kustgemeente tot kustgemeente. Wij geven enkele tips mee voor wanneer je met de hond aan zee bent. Gelet op de ideale hondenlocatie, met een duidelijke focus op De Haan en Bredene. Algemeen kunnen we wel stellen dat honden niet overal mogen loslopen. Zo is dit verboden langs de openbare weg, in de meeste bossen en op openbare plaatsen als speelpleinen, begraafplaatsen en in openbare gebouwen.

Met de hond aan zee in De Haan en Wenduine

In de populaire kustgemeente De Haan en haar deelgemeente Wenduine, alias 'de Prinses der Badsteden', is tijdens het badseizoen (van 1 juni tot 15 september) de toegang voor honden verboden tussen 10 en 19 uur. Dit voor de bewaakte zones van het strand, met als uitzondering de badzone Vosseslag waar een hond wel toegang krijgt indien hij aan een korte leiband wordt gehouden. Ook in de duinbossen houd je de hond aan de leiband. Dit betekent dus dat de hond vrij kan genieten van het strand buiten de bewaakte zones, of in de bewaakte zones voor 10 uur of na 19 uur 's avonds en buiten het badseizoen. De Haan organiseert ook elke laatste zondag van september een jaarlijkse Zee-Hondenwandeling, een unieke belevenis voor de hond en zijn of haar baasje.

Met de hond aan zee in Bredene

In Bredene ben je met de hond aan zee op het ideale adres, althans vanaf 15 oktober tot en met 15 maart. Tijdens deze periode mogen ze vrijwel overal op het strand in vrijheid rondlopen. Dit met uitzondering van de surfzone. Tijdens het hoogseizoen, van 1 juli tot 31 augustus, zijn honden echter tussen 10u30 en 18u30 verboden op het strand en in de duinen. Buiten deze uren zijn ze aangelijnd wel van harte welkom, zolang je het strand er proper bij laat liggen. In de zone tussen de grens met Oostende en de surfclub Twins en de zone tussen reddingspost 6 en het naaktstrand zijn ze de hele dag aangelijnd welkom. Ook voorziet Bredene met zijn twee hondenweides voldoende plaats om jouw viervoeter alle plezier en vrijheid te gunnen.

Maatregelen bij overtredingen

Wie met de hond aan zee verblijft, heeft ook enkele verantwoordelijkheden. Zo dien je steeds hondenpoepzakjes bij jou te hebben, deze gevulde exemplaren in een geschikte afvalbak te dumpen en uiteraard dien je de reglementen na te leven. Wie zich hier niet aan houdt en wordt betrapt op een overtreding riskeert een GAS-boete die kan oplopen tot wel 350 euro.

 

Als laatste willen we nog een extra tip meegeven voor wie met de hond aan zee gaat genieten van z'n welverdiende rust. Voor hen valt het zeker aan te raden om vooraf al enkele nuttige adressen op te zoeken, zoals die van een dierenarts in de buurt.

 

Zin om even met jouw hond aan zee te genieten? Kom gerust langs met jouw hond bij Zeeparken.