Met jouw trouwe viervoeter naar de Belgische kust

Zijn honden toegelaten aan de Belgische kust? Mogen ze vrij op het strand loslopen? Het zijn vragen die ook jij je misschien wel stelt. Niet verwonderlijk, want een uitgebreide wandeling langs de Belgische kust met jouw favoriete huisdier is gewoon heerlijk. Daar is de hond het kwispelstaartend mee eens. Een eenduidig antwoord geven op deze vragen blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn. In elke kustgemeente zijn de reglementeringen dan ook enigszins anders, terwijl we ook de Vlaamse regelgeving in het achterhoofd moeten houden. Eenvoudigweg zijn honden toegelaten aan de Belgische kust, maar dit onder enkele voorwaarden en beperkingen. Wij geven ze kort even voor je mee.

Waar zijn honden toegelaten aan de Belgische kust?

Doorgaans zal elke gemeente aan de hand van verbodsborden of infoborden meer uitleg verschaffen of honden al dan niet toegelaten zijn op het strand. Vaak zijn honden tijdens het hoogseizoen in bepaalde zones niet meer welkom. Dit kan voor de hele dag gelden ofwel voor de drukste periodes van de dag. Zo zijn tijdens het badseizoen (van 1 juni tot 15 september) in De Haan-Wenduine honden welkom voor 10 uur en na 19 uur.

 

Dat staat in contrast met de regelgeving in Nieuwpoort, waar de honden tussen 15 juni en 15 september dan weer helemaal niet welkom zijn op het strand. Wanneer de hond welkom is op het strand, zal dit gewoonlijk verplicht zijn met een leiband. Overtredingen van de reglementen kunnen zwaar worden bestraft. Vergeet niet dat je als hondenbaasje steeds in het bezit dient te zijn van minstens één hondenpoepzakje. Die dien je uiteraard ook te gebruiken wanneer jouw trouwe viervoeter een 'cadeautje' achterlaat.

 

Weet wel dat voor blindengeleidehonden er meestal een uitzondering geldt op deze regels. Bovendien mogen winkeluitbaters jouw blindengeleidenhond ook niet zomaar de toegang verbieden.

 

Bij Zeeparken zijn honden zeker welkom, we vertellen je er graag alles over! Lees meer over op vakantie gaan met je hond.

zeeparken-blogberichten-hond

En wat net buiten de strandzone?

Net zoals in het hele land, mogen honden niet zomaar overal vrij rondlopen. Zo zijn honden zelfs meestal niet toegelaten op begraafplaatsen of in openbare gebouwen. Aan de lijn mogen ze dan weer wel op de meeste plaatsen komen: zoals duinen, de zeedijk, sommige speeltuinen en parken. Hier tegenover staat dat honden vrij mogen rondlopen op speciaal voor hen voorziene hondenweides. Enkele van deze hondenweides kan je terugvinden in Middelkerke, Oostende, Bredene, De Panne en Blankenberge.

 

Sinds 1992 wordt in De Haan een grote Zee-Honden-Wandeling georganiseerd. Een 7 tot 15 km lange wandeling via de mooiste plekjes op en langs het strand en de duinen van de prachtige badplaats. Een echte aanrader voor hondenbezitters!

 

Lees ook: Op vakantie met je hond? Wij staan al te kwispelen!

Meer weten?

Is jouw vakantie geboekt en wil je meer specifieke informatie terugvinden over honden toegelaten aan de Belgische kust? Op de website www.dekust.be vind je een uitgebreid overzicht van de reglementeringen omtrent honden per kustgemeente. Ook vind je er een overzicht met enkele nuttige adressen. Je vindt er onder andere waar je heen kan wanneer je hond ziek wordt of waar je even langs kan gaan voor een deugddoende hondenverzorging. Ook worden enkele adressen van restaurants meegegeven waar je hond meer dan welkom is. Handig, toch?